ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2/2/2012

AddThis Social Bookmark Button

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ & ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΠΕΡΙΦ. ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: "ΠΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/99/ΕΚ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ- ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/98/ΕΚ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ" (ΑΘΗΝΑ, 02/02/12)

  • Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία
  • Κάποιοι υπονομεύουν τον αγώνα του ελληνικού λαού
  • Για το περιβάλλον
  • Η ηγεσία του ΤΕΕ εκβιάζει την Πολιτεία
  • Τα ΤΕΙ πρέπει να στηριχθούν
  • Μάχη ενάντια στις συντεχνιακές λογικές
  • Ναι στην αξιοποίηση, όχι στο «ξεπούλημα»
  • Οι πολιτικοί κρίνονται από τις πράξεις τους

 

Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία

Όταν τρία κόμματα στη Βουλή στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση, κάποιοι αφελείς, προφανώς, οραματίζονται πως θα δυναμιτιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Και όσοι λυμαίνονταν ως τώρα τη χώρα και τον πλούτο της, θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει –και μάλιστα στα πρόσωπα των τριακοσίων, σήμερα, της Βουλής- τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα δικά τους αμαρτήματα. Καταγγέλλουν με τη γνωστή φασιστική αρχή, όλους μας συλλήβδην και αθρόως, γιατί βέβαια θέλουν να μην εξατομικευτεί και γι’ αυτούς η ευθύνη καθενός στη λεηλασία της χώρας.

Ακούω για δημοσκοπήσεις. Αλλά εμένα οι φίλοι μου λένε ότι στους δέκα, δεκαπέντε που καλούνται στο τηλέφωνο να απαντήσουν, μόνο ένας, δύο, δέχονται, γιατί οι περισσότεροι κλείνουν το τηλέφωνο. Έχουν πολλαπλασιαστεί, δυστυχώς, ενώ ο σύνδεσμος των εταιρειών δημοσκοπήσεων, δεν ασχολείται με το πλήθος όχι μόνο πολιτικών ερευνών, αλλά πλείστων όσων, για χίλια δύο ζητήματα, που κανείς δεν ρωτάει πόθεν έχουν τα τηλέφωνα πολιτών που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να τα έχει ο καθένας υπ’ όψιν του και να τα χρησιμοποιεί είτε για τις πολυεθνικές πρόκειται είτε για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που μας λένε ποιο ραδιόφωνο να ακούσουμε ή από πού να ψωνίσουμε.

Με βάση, λοιπόν, το δείγμα ενός, δύο απαντήσεων σε σύνολο δέκα, δεκαπέντε οχλουμένων, βγάζουν και την «απόφαση» για λογαριασμό του ελληνικού λαού.

Λυπάμαι βαθύτατα, διότι αυτά τα ανεχόμαστε όταν δίνουν την εντύπωση σε ορισμένους σχηματισμούς ότι κάτι τσιμπολογάνε από τους άλλους. Όπου όμως οι θεσμοί κατ’ αυτόν τον απαίσιο τρόπο απαξιώνονται, στο τέλος αυτοί που πληρώνουν είναι οι ασθενέστεροι και όχι οι ισχυρότεροι. Και σήμερα αυτοί που κλαίνε και οδύρονται, δεν είναι αυτοί που «είναι στα κεραμίδια», αλλά είναι ο πολύς κόσμος που πεινάει, που δυστυχεί, που είναι σε βαθιά κατάθλιψη και δεν έχει καν κουράγιο να διαμαρτυρηθεί.

Κάποιοι υπονομεύουν τον αγώνα του ελληνικού λαού

Οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων, καταγγέλλουν ότι την ώρα που η Ελλάδα δίνει αυτή τη μάχη, υπάρχει μία πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, που τρώει τα πνευμόνια της, τα σωθικά της. Είπαν κάποιοι στον Πρόεδρο του Eurogroup και εξετέθη ο κ. Γιούνγκερ με μία δημόσια δήλωση, με αφορμή ένα άρθρο του «μεσοπρόθεσμου», ότι τάχα η Βουλή των Ελλήνων, καταψήφισε ένα νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, για να συμπεράνει «τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την Ελλάδα;»

Για το περιβάλλον

Κύριε Πρόεδρε, έρχομαι στο περίφημο νομοσχέδιο. Είναι θετικότατο το γεγονός ότι ποινικοποιούνται οι προσβολές στο περιβάλλον, ότι ρυθμίζονται ζητήματα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων κ.λπ.. Ταυτόχρονα, όμως, την ώρα που καίγεται η χώρα, τα συντεχνιακά συμφέροντα, όλοι αυτοί που ξέρουν και πολιτικά πρόσωπα να επηρεάζουν και υπηρεσίες να ρυμουλκούν, μας φέρνουν εδώ διατάξεις, για τις οποίες εγώ ντρέπομαι, γιατί είμαι αναγκασμένος ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου να πω γι’ αυτές την άποψή μου.

Η ηγεσία του ΤΕΕ εκβιάζει την Πολιτεία

Την παραμονή της παραιτήσεως της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου πέρασε εν τάχει με εισηγητές μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με τον παριστάμενο Υπουργό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ένα νομοσχέδιο που, αν δείτε τα Πρακτικά του, θα ντρέπεστε κι εσείς γι’ αυτό. Ο κύριος Υπουργός είπε ότι με επόμενο νόμο θα διορθώσει τα «ημαρτημένα», διότι πέρασαν άλλα αντ’ άλλων. Όχι μόνο αυτό δεν συνέβη αλλά υπέκυψε εκβιαζόμενος. Θα καταθέσω τη σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ για να καταλάβετε αν υπάρχει ή όχι εκβιασμός.

Έδωσε ο κ. Σηφουνάκης, στο Τεχνικό Επιμελητήριο το ηλεκτρονικό σύστημα με δαπάνες των Ελλήνων φορολογουμένων και την ενίσχυση από τα κοινοτικά ταμεία, για τον έλεγχο της διαδικασίας νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και το Τεχνικό Επιμελητήριο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όχι ένας οποιοσδήποτε επαγγελματικός σύλλογος, εκβιάζει. Σταμάτησε επί δύο μέρες, κύριε Πρόεδρε, να δέχεται αιτήσεις για ρυθμίσεις αυθαιρέτων, μέχρις ότου υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση, το Υπουργείο να φέρνει αυτές τις αισχρές, αισχρότατες διατάξεις.

Εγώ τιμώ το διπλωματούχο αρχιτέκτονα-μηχανικό, αλλά όποιον αρχιτέκτονα ρωτήσετε, θα πει «δεν μπορώ να κάνω έργο ηλεκτρολόγου και μηχανολόγου σ’ ένα έργο αποκατάστασης ενός σπιτιού, ενός παραδοσιακού κτίσματος».

 

Τα ΤΕΙ πρέπει να στηριχθούν

Καταργεί ο κύριος Υπουργός, το Υπουργείο Παιδείας και πτυχιούχους τμημάτων των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εάν γίνομαι πολλές φορές μονότονος υποστηρίζοντας αυτόν το θεσμό, δεν είναι γιατί εγώ εισηγήθηκα την ίδρυσή του, αλλά γιατί επί είκοσι πέντε χρόνια δισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκατό χιλιάδες και πλέον νέοι επιστήμονες ανώτατης στάθμης -όπως εμείς εδώ νομοθετήσαμε όλοι μαζί- είναι στο δρόμο, όπως είναι στο δρόμο και χιλιάδες διπλωματούχων μηχανικών που μ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, κύριε Σηφουνάκη, τους στέλνετε μαζί για 500 ή 700 ευρώ στα μελετητικά γραφεία όπου υπογράφουν μελέτες, για να φοροδιαφεύγουν τα αφεντικά τους.

Αυτή είναι η θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού. Βάζετε μια ομάδα να «τρώγεται» με την άλλη για να μη βλέπουν εκείνους που οργιάζουν σε βάρος και των μεν και των δε.

        Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει περάσει το άρθρο 49. Δεν μίλησα καθόλου με τον κύριο Υπουργό στη διαδικασία αυτή, σε αντίθεση μ’ άλλες φορές που μιλούσα για να βρω κάποια άκρη. Είχα το λόγο του ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα διορθώσει τα ημαρτημένα εκείνου του προηγούμενου νόμου, αλλά πού να υπάρξει τόλμη όταν το ΤΕΕ εκβιάζει;

        Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει καταδίκη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μεθοδεύσεις-καρτέλ από το επιμελητήριο. Νόμος του απουσιάζοντος τώρα κ. Παπακωνσταντίνου, επέτρεψε στο επιμελητήριο να πετάει έξω από το σύστημά του οποιονδήποτε μηχανικό, ακόμα και μη μελών του να τους κρατάει από την αμοιβή τους και μάλιστα του δίνει και το δικαίωμα, να τους καλεί σε απολογία εάν συμφωνήσουν αμοιβή κατώτερη απ’ αυτή που νομίζει η σημερινή ηγεσία του ΤΕΕ.

Μάχη ενάντια στις συντεχνιακές λογικές

Ρωτώ, αυτά τα αίσχη ποιος ευσυνείδητος εκπρόσωπος του λαού εδώ μέσα μπορεί να τα ανεχθεί, όταν η χώρα καίγεται, όταν ένα θετικό βήμα στο περίφημο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τόσο κατάφωρα παραβιάζεται με το έτσι θέλω; Όλες αυτές οι ομάδες συμφερόντων, κύριε Πρόεδρε, έχουν οδηγήσει σχεδόν στον τάφο της, τη χώρα. Και φυσικά δεν υπολειπόμεθα ευθυνών, όχι όλοι συλλήβδην αλλά καθένας για το ρόλο του. Ποιοι ήταν Υπουργοί Οικονομικών και άφησαν όλους τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να διαλυθούν; Ή Υπουργού σε άλλα υπουργεία; Όπως στο Υπουργείο των Δημοσίων Έργων παλαιότερα και Περιβάλλοντος, τώρα. Ποιοι άλλοι ευθύνονται γι’ αυτά τα αίσχη, παρά αυτοί που τα εισηγούνται; Εμείς, ο απλός εκπρόσωπος του λαού εδώ ο οποίος σφυροκοπείται καθημερινά, με τη λογική όλων αυτών που έχουν το πάνω χέρι σήμερα είναι πώς θα δυναμιτίσουν την ίδια την κοινωνία. Γιατί δεν νοιάζονται γι’ αυτήν τη χώρα.

Ναι στην αξιοποίηση, όχι στο «ξεπούλημα»

Θέλω να θέσω κάποια πράγματα απλώς υπ’ όψιν του Σώματος, όχι υπ’ όψιν του Υπουργείου. Ξέρω τις απόψεις του, ξέρω τη λογική του, ξέρω τις αποφάσεις του. Είναι όμως θέμα τιμής να κατατίθενται αυτά.

Κύριε Πρόεδρε, τι συμβαίνει στο Φάληρο; Να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του δημοσίου, αλλά να ετοιμάζουμε φιλέτα και μετά να τα δίνουμε κοψοχρονιά; Οι Δήμοι Μοσχάτου, Καλλιθέας ζητάνε ενημέρωση. Δεν την είχαν καν. Αναφερθήκατε στη μελέτη, κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος, κύριε Παπακωνσταντίνου, του γνωστού Ιταλού ή Ισπανού, δεν ξέρω -λατινικής πάντως ρίζας το όνομά του. Την εφαρμογή αυτής της μελέτης ζητάει ο Δήμος Μοσχάτου. Μη μας λέτε, λοιπόν, ότι μ’ αυτήν τη μελέτη προχωράτε σ’ αυτές τις διατάξεις. Συζητείστε μαζί τους. Στο μέτρο που έχετε δίκιο σ’ αυτές τις ρυθμίσεις που κάνετε θα τη δεχθούμε όλοι.

Κύριε Πρόεδρε, θα το θυμάστε, όταν καταψήφιζα όλες τις συμβάσεις που μας έφερνε ο κ. Σουφλιάς για τα μεγάλα έργα, έλεγα ότι Βουλευτές δεν μπορούν να μελετήσουν ένα δωμάτιο από προδιαγραφές μελετών, έργων κ.λπ.. Το ίδιο συμβαίνει με πάρα πολλές διατάξεις που έρχονται εδώ.

Είναι ικανοποιητική μια απάντηση που μου έδωσε εκτός αιθούσης ο κ. Υπουργός για τα θέματα των εγκαταστάσεων σε άλση όπως του Βεΐκου. Ο λαός πηγαίνει εκεί. Δεν πάει ο λαός στο «Hilton» να κολυμπήσει. Πηγαίνει στα άλση να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Αν αυτό που είπατε, ότι οριζόντια θα δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε, θα είναι μια περίπτωση κατά την οποία θα υποχρεωθώ να πω στο υπουργείο σας «μπράβο» σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον. Όχι στον παρακαθήμενό σας, του οποίου η τακτική, λυπάμαι πάρα πολύ, δεν τιμά την Κυβέρνηση.

 

Οι πολιτικοί κρίνονται από τις πράξεις τους

[…] Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα πω «Πού είσαι νιότη;». Θα πω απλώς ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Και επειδή ο κύριος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν δημοκοπεί, εγώ θα του πω πολύ απλά και θα το πω σε όλη την Αίθουσα, διότι από αυτό κρινόμαστε όλοι, ότι η ανιδιοτέλειά μας προκύπτει από τις ίδιες τις πράξεις μας. Το να δηλώνουμε «δεν δημαγωγώ», «δεν δημοκοπώ», κ.λπ. και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όπου και η Βουλή θα δοκιμαστεί. Γιατί αυτό το τραπεζικό σύστημα νομίζει ότι θα περάσουν από τη Βουλή τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρουν για να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά θα καταργήσουμε το νόμο που ψηφίσαμε το καλοκαίρι για να είναι οι μετοχές του Δημοσίου κοινές και μετά ψήφου, για να δούμε πού πήγαν και τα άλλα 155 δισεκατομμύρια που έχουν πάρει, πού τα έδιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι νομίζουν, γι’ αυτό «ταΐζουν» σήμερα και μίντια και δεν ξέρω ποιούς άλλους μπορεί να «ταΐζουν», αλλά δεν θα τους περάσει. Αυτό να τους πείτε, κύριε Πρόεδρε, εκπροσωπώντας μας. Αρκετά! Και «σφαγμένοι και γελασμένοι» και όπως αλλιώς το λέει ο λαός μας, δεν θα γίνουμε.

 

Additional information