Θέμα: ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

AddThis Social Bookmark Button

Συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτησή του για τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αθήνας, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε τα εξής:

"Σε ό,τι αφορά την ερώτησή μου, κύριε Πρόεδρε, και ο κύριος Υπουργός και εγώ επισκεφθήκαμε τις περιοχές. Διαπίστωσα -ασφαλώς ο Υπουργός περισσότερα θα έχει υπόψη του- ότι είναι μεγάλες οι καταστροφές, μεγάλες ζημίες σε δίκτυα -κυρίως στα οδικά δίκτυα. Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας έχει κοπεί στη μέση με την κατάρρευση της γέφυρας στην οδό Στρατηγού Στέφανου Σαράφη, όπως και στο Περιστέρι δρόμοι και κατοικίες, στην Ανθούπολη ιδιαίτερα, το γήπεδο μπάσκετ στην πόλη.

Είναι μεγάλες, επίσης, οι ζημιές τις οποίες είδατε, κύριε Υπουργέ, και εσείς στο Ίλιον, όπως επίσης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Βέβαια και σε άλλους διπλανούς δήμους, όπως το Ζεφύρι και οι Αχαρνές γιατί εξακολουθεί η απαράδεκτη εκκρεμότητα του ρέματος της Εσχατιάς. Ακόμη και μέσα στο Καματερό υπάρχει ένα τμήμα όπου δεν έχει κατασκευαστεί μια γέφυρα.

Θα ήθελα να θέσω δύο μόνο αιτήματα. Πρώτον, σε ό,τι αφορά –το ανέφερα τώρα και στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου- τα προνοιακά μέτρα άμεσης παρέμβασης. Η κοινή υπουργική απόφαση πρέπει το συντομότερο να εκδοθεί. Υπάρχει η νομοθεσία και τα διατάγματα για τις περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Να μην καθυστερήσουμε άλλο. Ακόμη να μην ασχολούνται «πολλές» υπηρεσίες, όταν οι Δήμοι, ήδη, σε πρώτο χρόνο -και βέβαια θα τα συμπληρώσουν- έχουν υποβάλει τα στοιχεία γιατί συγκρότησαν συνεργεία μηχανικών που κατέγραψαν τις ζημιές που έγιναν.

Εγώ θα καταθέσω για τα Πρακτικά, για να λάβει γνώση και με αυτά ο κύριος Υπουργός και η Κυβέρνηση, τα σχετικά υπομνήματα που μου έστειλαν οι Δήμαρχοι της περιοχής, ο κ. Καπλάνης της Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Παχατουρίδης του Περιστερίου, ο κ. Ζενέτος του Ιλίου και ο κ. Σαράντης των Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Απόστολος Κακλαμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, πράγματι είχαμε την ευκαιρία -και εσείς και εγώ- να διαπιστώσουμε από κοντά την έκταση των ζημιών. Θέλω να σας δώσω τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία έχουμε όσον αφορά τη διαδικασία καταβολής και των πρώτων βοηθημάτων αλλά και γενικώς ποια ήταν η αντίδραση της πολιτείας σε αυτή τη θεομηνία η οποία έπληξε την Αττική.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των νοικοκυριών -μιλάμε για το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ το οποίο δίνει το αρμόδιο Υπουργείο- είμαστε σε στενή συνεργασία με τον κ. Κεγκέρογλου. Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι είναι παρών εδώ στη Βουλή. Άρα, αυτό που μπορώ να σας πω σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου είναι ότι για αυτό το έκτακτο βοήθημα –επαναλαμβάνω, των 586 ευρώ- έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής τριακόσιες ενενήντα πέντε αιτήσεις από τους Δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Φυλής και Πειραιώς.

Άρα, οι αιτήσεις αυτές έχουν υποβληθεί στους Δήμους. Έχει ήδη δεσμευθεί ένα κονδύλιο 304.000 ευρώ, ώστε να πάει σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θα πάρουν το πρώτο βοήθημα, αυτό -τρόπον τινά- που είναι κοινό σε όλους και όπως είπαμε είναι τα 586 ευρώ τα οποία δίνει η πολιτεία. Αμέσως μετά έρχεται η αποζημίωση, δηλαδή τα χρήματα τα οποία θα πάρει κάθε ένας από τους πληγέντες με βάση τη ζημιά την οποία υπέστη.

Αυτή η ζημιά εκτιμάται από τις επιτροπές των Δήμων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει από την πλευρά των Δήμων προς το αρμόδιο Υπουργείο –έτσι είναι, κύριε Υπουργέ- αιτήματα που να λένε ότι η τάδε οικογένεια, το τάδε νοικοκυριό υπέστη μια συγκεκριμένη ζημιά για να πάρει την αντίστοιχη αποζημίωση. Προχωρεί η διαδικασία αυτή διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, η εκτίμηση μιας ζημιάς είναι τελείως διαφορετική διαδικασία από το να προσδιορίσουμε έναν πληγέντα και να του –επιτρέψτε μου την έκφραση- «επιδικάσουμε» το συγκεκριμένο σταθερό βοήθημα που είναι για όλους.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθώντας να συνδράμει τους Δήμους σε αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουν –διότι υπάρχουν και τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την έλλειψη προσωπικού- διαβιβάσαμε προς τους Δήμους τα δελτία καταγραφής των ζημιών που έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Και αυτό γιατί; Διότι διευκολύνει, κύριε Πρόεδρε, τους δήμους να ταυτοποιήσουν τους πληγέντες. Έχουν δηλαδή τα στοιχεία, τη διεύθυνση, το ΑΦΜ, όπου παράλληλα με τις δικές τους επιτροπές μπορούν να επιταχύνουν αυτό το έργο –επαναλαμβάνω- ταυτοποίησης των πληγέντων.

Μπορώ να σας δώσω τα τελευταία στοιχεία της Πυροσβεστικής. Την Κυριακή το βράδυ, όταν με επισκέφτηκαν στο Υπουργείο, είχε καταγράψει η Πυροσβεστική Υπηρεσία πεντακόσια ογδόντα ακίνητα και εκατόν εξήντα οκτώ αυτοκίνητα τρόπον τινά ως αυτά τα οποία είχαν υποστεί ζημιές. Χθες, επειδή συνεχίστηκε αυτή η διαδικασία από την πλευρά της Πυροσβεστικής, τα ακίνητα από πεντακόσια ογδόντα, κύριε Πρόεδρε, είχαν γίνει χίλια ογδόντα πέντε και τα αυτοκίνητα από εκατόν εξήντα οκτώ, είχαν γίνει τετρακόσια είκοσι δύο.

Επίσης, να ενημερώσω το Σώμα ότι αύριο, Παρασκευή, είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν οι πληγέντες να υποβάλουν τρόπο τινά αίτηση. Δεν είναι ακριβώς αίτηση. Μπορούν να τηλεφωνούν στο «199». Αυτό δηλαδή το οποίο έκαναν την ημέρα της θεομηνίας, μπορούν να το κάνουν τώρα, όχι πλέον δια την απάντληση των υδάτων αλλά για την καταγραφή των ζημιών. Αύριο είναι η τελευταία μέρα που μπορούν να καλέσουν την Πυροσβεστική, ώστε να καταγράψει τις ζημιές, να ταυτοποιήσει δηλαδή και κάποιους άλλους πληγέντες σε είκοσι πέντε συνολικά δήμους.

Κλείνοντας, σας λέω ότι από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών υπεβλήθη αίτημα, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, προς το Υπουργείο Οικονομικών για δέσμευση ενός κονδυλίου 900.000 ευρώ, το οποίο είναι τώρα εις τη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών. Και μου δίδετε την ευκαιρία να πω ότι οι εικοσιπέντε δήμοι, οι οποίοι επλήγησαν, έχουν τη δυνατότητα από σήμερα κιόλας –στην ουσία από χθες- να υποβάλουν το ανάλογο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να λάβουν την ανάλογη χρηματοδότηση εντός του πλαισίου των 900.000 ευρώ για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ζημιές τις οποίες υπέστησαν είτε εις τα δίκτυα είτε σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές του δήμου τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Πρόεδρος έχει το λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να διευκρινίσω ότι η ερώτηση αυτή απευθύνεται στον κύριο Υπουργό με την έννοια ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω της εποπτείας που έχει και βάσει της νομιμότητος βέβαια των δήμων και των περιφερειών, θα πρέπει στον κυβερνητικό συντονισμό να έχει έναν πρωτεύοντα ρόλο. Δεν ελέγχω κατά συνέπεια τον συγκεκριμένο Υπουργό, ο οποίος άλλωστε ως Βουλευτής της Περιφέρειας τα γνωρίζει αυτά και ενδιαφέρεται.

Πρώτα-πρώτα να ευχαριστήσω -μιας που βρίσκεται εδώ- τον κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος μου είπε τώρα ότι έχει υπογράψει την απόφαση, άρα, εντός της ημέρας θα την πάρετε κ. Ντινόπουλε. Επομένως, σπεύσατε να προχωρήσει.

Όμως, προσέξτε με, κύριε Υπουργέ, από εκεί και πέρα υπάρχει, όπως σας είπα, αυτή η -θα την έλεγα- «πανσπερμία» υπηρεσιών. Λέμε για αποκέντρωση, αλλά τελικά αποκεντρούμενοι μπερδευόμαστε οι πάντες, αν ασχολούνται και κεντρικές υπηρεσίες.

Η Πυροσβεστική είχε μία πάρα πολύ καλή παρουσία. Τη διαπίστωσα ο ίδιος στις συγκεκριμένες περιοχές και πρέπει να τους συγχαρούμε και δημόσια, όχι μόνο για τις πυρκαγιές που σβήνουν. Και ήταν μία επιτυχής απόφαση του Στέφανου Τζουμάκα, ως Υπουργού Γεωργίας, που ζήτησε και έγινε η μεταφορά εκεί και των πυρκαγιών.

Θέλω να σας πω, όμως, ότι γνωρίζω από το παρελθόν -ευτυχώς ή δυστυχώς για τη Ν.Δ., το κόμμα σας, είμαι σαράντα χρόνια εδώ και οργώνω και την Περιφέρειά μου και τη χώρα- πως σε κάθε μεγάλη καταστροφή το πρόβλημα που έχει το κράτος και η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι αυτή η «πανσπερμία» των ενασχολούμενων Υπηρεσιών και οι εξ αυτής καθυστερήσεις, ενώ υπάρχουν τα σχέδια αποφάσεων -εγώ θα σας έλεγα- από τη δεκαετία του ’50, τα οποία βέβαια έχουν προσαρμοστεί και επικαιροποιηθεί, ώστε οι κοινές υπουργικές αποφάσεις να μην καθυστερούν.

Επίσης, μεγάλη σημασία κατά τη γνώμη μου έχει η συνεργασία σας και με τους δήμους και την Περιφέρεια. Το τονίζω, άσχετα του πώς η Περιφέρεια με μεταχειρίστηκε.

Μίλησε μόνο για επισκέψεις δύο συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, που καλώς έπραξαν, αλλά αποσιώπησε τη δική μου επίσκεψη στην περιοχή. Η Περιφέρεια, όμως, δεν ανήκει σε κόμματα. Γι’ αυτό νομίζω ότι έπρεπε να είχαν κληθεί και στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο και η Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι. Αυτοί οι φορείς είναι εκείνοι που συνδέουν την κεντρική διοίκηση με τους πολίτες. Άρα, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μαζί τους.

Επίσης, πρέπει να μην αρκεστείτε στα πρώτα αυτά σημειώματα, γιατί οι δήμοι εργάζονται. Γνωρίζω, αίφνης, ο ίδιος ο δήμος Ιλίου συγκρότησε εννέα συνεργεία από την πρώτη στιγμή. Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο Υπουργείο Υποδομών, από το οποίο με καθυστέρηση ημερών θα πάει πάλι να κάνει ελέγχους. Δεν έχει νόημα αυτό, περιττεύει. Εμπιστευόμαστε τις αρχές, όπως είναι η Περιφέρεια και οι δήμοι και βεβαιότατα τον έλεγχο νομιμότητας, τον οποίο έχει η Κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ερευνήσει αν κάτι δε γίνεται σωστά. Αυτό το «πήγαινε-έλα» επί μέρες, επί εβδομάδες -φοβούμαι ότι θα συνεχιστεί- απαξιώνει την πολιτεία και τους θεσμούς της στα μάτια των πολιτών.

Το πρόβλημα δεν είναι για 900.000 ευρώ μόνο, δυστυχώς. Βέβαια, είναι πρόβλημα, το οποίο εκφεύγει του δικού σας προϋπολογισμού, που θα ενισχυθεί με τις 900.000 για να δώσετε. Υπάρχουν, όμως, οι υποδομές. Σας επαναλαμβάνω ότι η Αγία Βαρβάρα έχει κοπεί στη μέση και χρειάζονται αρκετά χρήματα για τη γέφυρα που βούλιαξε. Βέβαια, δεν χρειάζονται σπατάλες, αλλά ούτε να σφίξουμε το ζωνάρι σε κάτι που θα μας αναγκάσει να ξοδέψουμε περισσότερα μετά, ιδιαίτερα για τα δίκτυα ή τους αγωγούς απορροής υδάτων, ενόψει του χειμώνα.

Κύριε Πρόεδρε, δεν είμαι ειδικός εγώ ως δικηγόρος…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Είναι κατανοητά, όμως, αυτά.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τα νερά πετούν πάνω τα καπάκια των αγωγών και πλημμυρίζουν δρόμοι και τα σπίτια.

Πρόκειται για μια περιοχή που έχει χτιστεί πάνω σε ρέματα. Είναι παλιά «αμαρτία» το γενικότερο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής. Γι’ αυτό κι εγώ επιμένω να χωριστεί αυτή η Β’ Περιφέρεια σε τέσσερις τουλάχιστον μικρότερες περιφέρειες, ώστε να μπορούμε όσοι μας ενδιαφέρει να ασχολούμεθα με τα κοινά και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα τους.

Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε."

 

Additional information