ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2015- 7-12-2014

AddThis Social Bookmark Button

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 – Ολομέλεια της Βουλής, ομιλία Απ. Κακλαμάνη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2015

Τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε η ομιλία που ακολουθεί:

  1. Απάντηση στον κ. Δραγασάκη για την αλήθεια σχετικά με την κρίση, τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ για τα 5,5 χρόνια (2004-2009) της Ν.Δ. υπό τον κ. Κ. Καραμανλή.

  2. Ο κίνδυνος διχασμού, εθνικής κρίσης και εμπλοκής στο εξωτερικό μέτωπο της χώρας (Θράκη).

  3. Πρόταση για μη δηλωθέντα και μη φορολογηθέντα ποσά καταθέσεων εδώ και εμβασμάτων στο εξωτερικό.

  4. Καταγγελία για τη μη εφαρμογή του νόμου 4065/12 για τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων από το 1974 μέχρι και το 2012. Αδράνεια αρμόδιας επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συμφωνώ με τον κ. Δραγασάκη.

Κάποιοι κρύβουν την αλήθεια.

Κύριε Δραγασάκη, δεν την κρύβουν από εμάς και δεν την κρύβουν ιδιαίτερα από σας. Γιατί την αλήθεια την ξέρουμε εδώ μέσα. Την κρύβουν από το λαό και την κρύβετε και εσείς από το λαό. Την κρύβετε και την κρύβουν όλοι όσοι οδύρονται και ουσιαστικά ρίχνουν ξίδι στις πληγές των ανέργων, των φτωχών, των ατόμων με αναπηρία. Παρενθετικά, σας παρακαλώ κύριε Κεγκέρογλου, αυτοί που η αναπηρία τους είναι αναποκατάστατη νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουν να πηγαίνουν στις ουρές των ΚΕΠΑ. Παρακαλώ, δείτε το.

Αυτοί, λοιπόν, που ρίχνουν ξίδι στις πληγές του λαού, του κρύβουν την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Μου κάνει εντύπωση πόσο σφοδρή είναι η κριτική -και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ- στο «σύστημα» και στο «παρελθόν». Μα, αγαπητέ κύριε Δραγασάκη, πεντέμισι χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2009, κυβερνούσε ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία.

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν τους εξαίρεσα.

            ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Γιατί δεν λέτε λέξη εδώ, στον ελληνικό λαό γι’ αυτούς; Λέτε για το ΠΑΣΟΚ, λέτε για τον Παπανδρέου, λέτε για το Βενιζέλο. Δεν ήταν από το 2004 μέχρι το 2009 κάποια κυβέρνηση σε αυτήν τη χώρα; Ήταν ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που πήραν μια βόμβα από τη Ν.Δ.. Έλεγε η κ. Τριανταφύλλου ότι έχει δυο βόμβες ο κ. Σαμαράς τώρα. Θα τις παραλάβετε; Είστε έτοιμοι; Θα τις κρατήσετε, όπως τις κρατήσαμε εμείς, ή θα τις ρίξετε πάνω στην ελληνική κοινωνία; Ή η κρίση –που σωστά είπατε- αξιών και αρχών θα οδηγήσει τη χώρα σε μια εθνική κρίση; Δεν είναι το εσωτερικό πρόβλημα μόνο. Η εθνική κρίση έρχεται και από το εξωτερικό μέτωπο της χώρας. Ο κ. Νταβούτογλου, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μπορεί όποια στιγμή θέλει να στήσει ένα νέο «Κόσοβο» στη Θράκη. Ποιος το αρνείται εδώ; Δεν είναι αλήθεια αυτό; Πόσοι και ποιοι λοιπόν, δεν λένε την αλήθεια στο λαό;

            Η αλήθεια είναι ότι το 2004 με πρόταση της τότε Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργού κ. Αλογοσκούφη, που είπε ότι το έλλειμμα δεν είναι 3% αλλά είναι παραπάνω, μπήκαμε στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και οι σπατάλες και οι διορισμοί στο κράτος 150 χιλιάδων συνεχίστηκαν και φθάσαμε στο 15% το έλλειμμα. Όπως είπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 13 Μαρτίου 2014 αφού συγκρότησε πριν μια επιτροπή και πήγε στην Ιρλανδία, στη Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, κατέθεσε την έκθεσή της και ομοφώνως σχεδόν ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι την άνοιξη του 2010 ήταν αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδος, διότι είχε καταστεί αναξιόπιστη στις αγορές, λόγω των πλαστών στατιστικών στοιχείων που τους έδινε.

            Κυρίες και κύριοι, ο απλός άνθρωπος γνωρίζει ότι αν δεν πληρώνει τον μπακάλη, το μανάβη, το χασάπη και τον κοροϊδεύει ότι περιμένει εμβάσματα, κάποια στιγμή θα του πουν στοπ. Αυτό έγινε με τα ομόλογά μας την άνοιξη του 2010. Αντί να βάλουν, όμως, οι πάντες πλάτη, για να σταθεί όρθια η οικονομία, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στη λογική του ’89. Να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ, να αναγκάσουμε τους Έλληνες πολίτες να πάνε ή όσο γίνεται πιο δεξιά ή όσο γίνεται πιο αριστερά. Από εκεί και πέρα, τη συνέχεια την ξέρουμε από το παρελθόν. Η δική μου γενιά τουλάχιστον το πλήρωσε. Οι προηγούμενες γενιές το πλήρωσαν με το ίδιο το αίμα τους και δεν πρέπει αυτό να ξαναγίνει. Δεν μπορεί η χώρα αυτή να πάει ξανά σε έναν διχασμό, με ό,τι θα ακολουθήσει.

Τι έφταιξε λοιπόν, κυρίες και κύριοι; Αυτό που λέει η τρόικα –και κάποιος πρέπει να γίνει «δικηγόρος του διαβόλου», της τρόικας- από το 2009 και πιο πριν είναι ότι οργιάζει η φοροδιαφυγή, κεφάλαια φεύγουν έξω, όπως έφευγαν και πριν το 1981 και οι επιχειρηματίες παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις προβληματικές τους επιχειρήσεις. Τα δάνεια που έπαιρναν γι’ αυτές από τις τράπεζες πήγαιναν στην Ελβετία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και πάτε στο παρελθόν για να δικαιολογήσετε τα πρόσφατα. Και απευθύνομαι στη Νέα Δημοκρατία και στον απόντα αυτή τη στιγμή κ. Καραμανλή, τον οποίο σέβομαι προσωπικά, έχω καλά αισθήματα απέναντί του, αλλά είναι απαράδεκτη η σιωπή του. Και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για εκτροπή εάν η Βουλή σεβαστεί το Σύνταγμα και εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θεωρεί ότι είναι έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο, στον ελληνικό λαό να μην ακούμε μία λέξη από το κόμμα κι αυτόν που κυβέρνησε πεντέμισι χρόνια τη χώρα;

Και εσείς η Αντιπολίτευση έρχεστε –όπως λέτε- να τα φτιάξετε όλα, διότι είστε εναντίον των συμφερόντων. Λέτε και δεν ξέρουμε ότι τα συμφέροντα δεν έχουν κομματική σημαία, ούτε ιδεολογία. Χθες ήταν στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι στη Ν.Δ. και αύριο θα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό.

Υπάρχει, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, το αίσχος της φοροδιαφυγής. Είναι διαλυμένες όλες οι φορολογικές υπηρεσίες. Εσείς δεν έχετε πια αρμοδιότητες για τα έσοδα. Τις έχει η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Γιατί; Δεν εμπιστεύεται η Τρόικα και την είσπραξη εσόδων. Μας λέει η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ότι είναι δισεκατομμύρια η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Μιλάμε για μια διαφορά γύρω στα 54 δισεκατομμύρια. Μιλάμε για τα εμβάσματα πολλών δις € στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πια έχει τα στοιχεία απ’ όλες τις εμπορικές τράπεζες, κυρίες και κύριοι. Υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη διαφορά μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων. Τι σας λέγω εγώ τρεις μήνες και απαξιώνετε να έρθει ένας από την τριανδρία του Υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει; Να μεταφερθεί το βάρος της αποδείξεως ότι, οι πέραν του δηλωθέντος εισοδήματος καταθέσεις εδώ ή στο εξωτερικό έχουν φορολογηθεί για ότι δεν φορολογήθηκε. Γιατί ο νόμος επιτρέπει στη φορολογική αρχή να μεταφέρει το βάρος της αποδείξεως μόνο για τα ποσά που ισχυρίζεται ότι απαλλάσσονται της φορολογίας. Γιατί με τον έλεγχο που γίνεται σε κάθε υπόθεση χωριστά επί ημέρες και μήνες όπως μου είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ- θα κάνουμε εκατόν πενήντα χρόνια να ξεμπλέξουμε. Γιατί, λοιπόν, να μην υποχρεωθεί εδώ, κύριε Υπουργέ, ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι έχει πληρώσει τους φόρους που αναλογούν στη διαφορά μεταξύ καταθέσεων του και δηλωθέντων εισοδημάτων; Γιατί όχι; Αυτή είναι η απλή πρότασή μου.

Αντί να ψάχνουν οι διαλυμένες υπηρεσίες έναν προς έναν, εσείς να έρθετε εδώ -δεν ξέρω εάν θα αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε αρνηθεί και την άρση του απορρήτου των καταθέσεων- και θα το ψηφίσουμε. Όσοι έχουν διαφορά ένα προς πέντε, ένα προς έξι, μεταξύ εισοδημάτων και εμβασμάτων ή καταθέσεων, γιατί δεν πρέπει να πληρώσουν; Κι εμείς να παριστάνουμε τους βαρυπενθούντες για τους άνεργους, τους νηστικούς, τους πεινασμένους, τα άτομα με αναπηρία. Αυτό είναι υποκρισία.

Και ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τη Βουλή και αυτά τα τηλεοπτικά πάνελ. Πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια στις 4 Δεκέμβρη 1995 –το διάβασα σε κάποια εφημερίδα- είχα πει από την έδρα του Προέδρου ης Βουλής ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι «απόστημα» στο δημόσιο βίο. Τα συντηρείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσοι πάτε εκεί και αφήνετε στα πόδια του οποιουδήποτε την εντολή που σας έδωσε ο λαός ν’ απευθύνεστε σ’ αυτόν από αυτό το ιερό βήμα.

Ένα θέμα ακόμα, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω.

Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Είναι θέμα που κατά τη γνώμη μου είναι ικανό, εάν το αντιμετωπίσουμε, να αποκαταστήσει το κύρος και του Κοινοβουλίου και των θεσμών. Ποιο είναι αυτό; Ομοφώνως η Βουλή του 2009 ψήφισε πρόταση νόμου –την έκανα εγώ μαζί με εβδομήντα πέντε άλλους Βουλευτές- να ελέγξουμε Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Αρχηγούς κομμάτων, και τον παρόντα Πρωθυπουργό και τον Παπανδρέου και τον Μητσοτάκη και τον Σημίτη και τον Καραμανλή οποιονδήποτε άλλον και τους Αρχηγούς κομμάτων από τον κ. Μιχαλολιάκο μέχρι την κ. Παπαρήγα και τους διατελέσαντες υπουργούς από το 1974 μέχρι το 2012.

Γιατί οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή αυτή ανέχθηκαν απλώς να ενημερώνονται για κάποια τυπική διασταύρωση δηλώσεων και παραστατικών;

Ξέρετε εσείς κάποιον απατεώνα που θα πάει να δηλώσει στο πόθεν έσχες το προϊόν της απάτης του;

Ε, λοιπόν επί δυόμισι χρόνια στην Επιτροπή αυτή -που προφανώς όταν τοποθετείται επικεφαλής είτε ο μακαρίτης ο Νάκος, που ήταν πολιτικός μηχανικός, έσκασε ο άνθρωπος, είτε ο κ. Καλαντζής τώρα-δεν καταλήγει πουθενά. Καλώ οποιονδήποτε Βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος μετέχει σε αυτήν να μου πει αν του έχει δοθεί οποιοσδήποτε φάκελος οποιουδήποτε ελεγχόμενου ή αν απλώς καλείται σε ένα γραφείο να δει τι είπαν οι λογιστές. Ούτε εμπειρογνώμονες τοποθετήθηκαν ούτε μάρτυρες εξετάστηκαν ούτε η ρήτρα του νόμου που λέει ότι αίρεται οποιοδήποτε τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό απόρρητο, και προβλέπει τα κίνητρα για οποιονδήποτε προσέλθει και δώσει πληροφορίες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας μίλησα πριν για το οικονομικό. Μιλάμε για τον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια σε βάθος τετραετίας για επενδύσεις. Ποιος θα μας τα δώσει, όταν εμείς -και το ξέρουν οι ξένοι- αυτούς που «βγάλανε» αφορολόγητα λεφτά, σε βάρος του ελληνικού λαού, έξω, τους αφήνουμε ανενόχλητους και όταν την τιμή του πολιτικού κόσμου και των θεσμών την αφήνουμε στας οδούς και τας ρύμας της Αθήνας και όλων των πόλεων, να λέει οποιοσδήποτε εναντίον όλων ό,τι θέλει;

Σας είχα πει, κυρίες και κύριοι, όταν ήρθε ο κ. Αθανασίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και είπε ότι σβήνουμε τα δυο χρόνια πριν από το έτος που έγινε κανείς πρωθυπουργός, υπουργός ή αρχηγός κόμματος, τότε εβδομήντα ένας πρώην και νυν υπουργοί ψήφισαν αυτή τη διάταξη. Δεν υπαινίσσομαι τίποτε για κανέναν. Δείχνει, όμως, πόση παχυδερμία έχει εισχωρήσει και εδώ. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν οποιοιδήποτε τους έκοψαν την ουρά, διότι πιάστηκαν στο κοτέτσι σαν την αλεπού, δεν σημαίνει ότι όλοι εδώ σαν τις αλεπούδες θα κόψουμε την ουρά μας για να μην ξεχωρίζουν αυτοί.

Εζήτησα να παρουσιαστώ την Επιτροπή αυτή με τρεις επιστολές μου. Στάθηκε αδύνατο. Αποφάσισαν –λέει- με ψηφοφορία πέντε προς έξι, περιλαμβανομένων δύο -ελεγχομένων παρακαλώ- πρώην υπουργών, που μετέχουν σε αυτήν την Επιτροπή, ότι δεν χρειάζεται να δεχθούν απόψεις και πληροφορίες δικές μου για το έργο τους.

Σας ευχαριστώ.

Additional information