Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κρίση του πολιτικού συστήματος και οι κίνδυνοι στο εξωτερικό μέτωπο της χώρας

AddThis Social Bookmark Button

Ομιλία Απόστολου Κακλαμάνη στη Βουλή για την οικονομική, κοινωνική κρίση και τους κινδύνους για τη δημοκρατία και την εξωτερική ασφάλεια της χώρας

                                                       22-12-2014

 

           

Στην τελευταία συνεδρίαση νομοθετικού έργου ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έθεσε καίρια θεσμικά και εθνικά ζητήματα.

Θέματα ομιλίας: 1) Η σταδιακή αλλοίωση της σύνθεσης και της λειτουργίας της Βουλής και του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, εξαιτίας του αρχηγισμού στο κομματικό σύστημα. 2) Η ισχυροποίηση των οικονομικών συμφερόντων έναντι της πολιτικής και οι συνέπειες για τη Βουλή και τη δημοκρατία, λόγω των μέσων προβολής και ανάδειξης των Βουλευτών.

3) Η οικονομική και κοινωνική κρίση και οι κίνδυνοι στο εξωτερικό μέτωπο της χώρας (Θράκη κ.α.)

 

Το λόγο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης.

Έχετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν γνωρίζω εάν στην ΙΣΤ΄ Περίοδο της Βουλής –την επομένη- θα έχω την τιμή να βρίσκομαι σε αυτά τα έδρανα. Θα το ήθελα, γιατί πιστεύω ότι στο δημοκρατικό μας πολίτευμα το Κοινοβούλιο εκφράζει πιο άμεσα και πιο αυθεντικά, από οποιαδήποτε άλλη πολιτειακή εξουσία, τους πολίτες- τη λαϊκή κυριαρχία.

Όταν για πρώτη φορά το 1974 επαναλειτούργησε η Βουλή μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πρέπει να σας πω ότι ήταν εντελώς διαφορετική, από τη σημερινή εικόνα, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα αυτή και η συμπεριφορά όλων όσοι είχαμε την τιμή να είμεθα οι πρώτοι Βουλευτές της Μεταπολίτευσης.

Πρέπει να προσθέσω ότι για αρκετά χρόνια η λειτουργία της Βουλής μου έδινε τη δυνατότητα να αισθάνομαι ότι πραγματικά είμαι αντιπρόσωπος του Έθνους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Όσον αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα, το πολιτικό μας σύστημα, διάφοροι είτε ως άσχετοι από πλευράς γνώσης των θεσμών, είτε σκοπίμως, μεταφέρουν τις καταστροφικές για τον τόπο ασθένειες του αρχηγικού κομματικού μας συστήματος σαν ασθένειες του πολιτικού συστήματος. Έτσι, συγκαλύπτουν τις ευθύνες των κομματικών ηγεσιών και εμποδίζουν τον απλό πολίτη να τις κατανοήσει, όπως και τη δική του ευθύνη για τη διαφύλαξη δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα με το Σύνταγμα για όλους τους Έλληνες πολίτες, μαζί με τις υποχρεώσεις τους.

Δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο, με τον τρόπο και τα μέσα, με τα οποία πολλές φορές προβάλλονται πρόσωπα που «φιλοδοξούν» να εκλεγούν βουλευτές, προσφεύγοντας σε χορηγούς, σε χρηματοδότες, σε εκδότες, σε καναλάρχες, έχουμε φθάσει σιγά – σιγά σε αυτό το σημείο.

Πώς νομοθετεί η Βουλή των Ελλήνων; Ελέγχει την εκτελεστική εξουσία; Γίνεται εδώ διάλογος;

Κανόνας της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός των θεσμών και του διαλόγου - «τις αγορεύειν βούλεται», ίσχυε στην Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία. Αυτό προϋποθέτει, όμως, τον αυτοσεβασμό καθενός. Όποιος δεν έχει αυτοσεβασμό, είτε μέσα στην οικογένειά του, είτε στην κοινωνία και κατά μείζονα λόγο, σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, προφανώς δεν θίγεται, αν εκδηλώνεται έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό του και προφανέστατα, δεν σέβεται κανένα, ούτε τον ενεργό πολίτη που εκπροσωπεί.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι έλεγαν ότι είναι αχρείος ο πολίτης που δεν συμμετείχε στην Εκκλησία του Δήμου, που δεν ασχολείτο με τα κοινά. Γιατί ο πολίτης έχει την ευθύνη της εκλογής μας. Η μεγέθυνση της επιρροής των οικονομικών δυνάμεων έναντι της πολιτικής κοντεύει να καταλύσει την ουσία της δημοκρατίας, που είναι ο ελεύθερος διάλογος. Κι αυτό δεν είναι εκείνη η άθλια εικόνα διαφόρων πολιτευτών, φιλοδόξων ή ματαιοδόξων στα «πάνελς» και τα «παράθυρα» της τηλεόρασης που αυτοεξευτελίζονται και εξευτελίζουν την έννοια του διαλόγου, της πολιτικής, της ίδιας της δημοκρατίας.

Είναι κρίμα ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 και την τροποποίηση, που εισηγήθηκα, ως Πρόεδρος της Βουλής, τότε και αποφάσισε το Σώμα, του Κανονισμού μας, ούτε στις Διαρκείς Επιτροπές, αλλά ούτε και στην Ολομέλεια αξιοποιούνται οι αλλαγές στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Στις Διαρκείς Επιτροπές έπρεπε να γίνεται λεπτομερέστατη επεξεργασία των νομοσχεδίων.

Κι εδώ, στην ολομέλεια, εκτός από τα νομοσχέδια που αφορούν π.χ. ατομικά δικαιώματα ή εκλογικό νόμο, τα περισσότερα νομοσχέδια, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, πρέπει να συζητούνται επεξεργασμένα σε μία συνεδρίαση πολιτικών τοποθετήσεων. Αντίθετα, γίνεται εδώ αυτή η πρόχειρη επεξεργασία, με το «ράβε-ξήλωνε». Η επεξεργασία τους, τονίζω, πρέπει να γίνεται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές σε όσες συνεδριάσεις χρειαστούν.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κοιτάξτε. Η χώρα οδηγείται τώρα στο χειρότερο δυνατό μέλλον. Δεν αντιλαμβάνομαι ούτε το χθεσινό μήνυμα του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος, αν πραγματικά δεν ήθελε εκλογές και ήθελε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μπορούσε πιο πριν να επικοινωνήσει με κάποιους πολιτικούς αρχηγούς, μια και το κομματικό σύστημα της «ενός ανδρός αρχή» έχει καταντήσει τα κόμματα να θεωρούνται αμπελοχώραφα του εκάστοτε Αρχηγού, της «αυλής» του και κάποιων παραγόντων τους. Δεν το έκανε, διότι προφανώς δεν το ήθελε.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μία Αξιωματική Αντιπολίτευση ανεύθυνη, των εντυπώσεων και μόνο. Π.χ. κατέθεσε, σήμερα, μια πρόταση νόμου. Αφού με την άρνηση συναινετικής ψήφου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επεδίωκε, διαλύεται η Βουλή. Τι νόημα έχει, λοιπόν, η κατάθεση μιας πρότασης νόμου που γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί, παρά μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών;

Αντιλαμβάνεστε γιατί, φενακίζοντες το λαό, συμβάλλουμε κι εμείς στην απαξίωση της πολιτικής; Δεν μπορώ να αποδώσω, δημοσίως, συγκεκριμένο δόλο σε κανέναν, αλλά βέβαια κατ’ ιδίαν πολλά σκέφτομαι!... Δυστυχώς, από μικρό παιδί έχω ζήσει Κατοχή, Εμφύλιο, παρακράτος κ.α. Και ανησυχώ.

Τα έζησα αυτά, κυρίες και κύριοι και ξέρω τι θα φέρει η πόλωση και ένας διχασμός. Όταν, μάλιστα, γενικώς δεν ξέρουμε η χώρα μας στο εξωτερικό της μέτωπο, τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει. Ξέρουμε, όμως, π.χ. ότι όταν θέλει ο κ. Νταβούτογλου, μας στήνει ένα νέο Κόσσοβο στη Θράκη!

Σας ευχαριστώ.

 

Additional information