Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής 20-12-2014

AddThis Social Bookmark Button

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής 20-12-2014

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Προέδρος, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, έχει τον λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ελπίζω ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ενδιαφέρεται για τους μέλλοντες νεκρούς. Ξέρετε ότι έχετε και κάποιες παλιές αμαρτίες. Κάποτε το 1961, στις εκλογές βίας και νοθείας, ψήφιζαν και οι νεκροί και τα δένδρα.

 

Όμως, αυτό είναι κάτι, όπως είπα και πριν για τη Μακρόνησο, για να σκεφτόμαστε πώς ο τόπος αυτός δεν θα γυρίσει σε εποχές, που είμαι βέβαιος ότι καμία πλευρά μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα δε θέλει και δεν πρέπει να θέλει.

Χαίρομαι γιατί απεσύρθη η τροπολογία για τη Μακρόνησο. Δάση, δασότοποι υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα, αρκεί να μη γίνονται τα μαντριά, οικόπεδα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το πιο σημαντικό θέμα που θα έπρεπε να συζητούμε σ’ αυτήν τη Βουλή, είναι αυτή η βαθιά οικονομική κρίση που συνεχίζεται. Το είδαμε με τη βιαστική απόπειρα να βγούμε στις αγορές. Το βλέπουμε κάθε μέρα.

Βλέπουμε μια ολόκληρη Ρωσία να παίρνει την κατηφόρα, γιατί μετά την οικονομική παγκοσμιοποίηση, δυστυχώς, το χρηματοπιστωτικό πολυεθνικό κεφάλαιο, αναντίστοιχο εντελώς με την πραγματική παγκόσμια οικονομία -περιφερειακή ή εθνική- έχει παντού το πάνω χέρι.

Δεν μπορούμε εμείς να παίζουμε στα ζάρια της μικροπολιτικής τη μοίρα αυτού του τόπου. Η Ιρλανδία σε δύο χρόνια βγήκε από το μνημόνιο, όπως, επίσης και η Πορτογαλία.

Τα δύο εκείνα πρώτα χρόνια, που είχαμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τι έκανε και η Αριστερά –εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως θέλετε βάλτε το- και η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία, η παλιά ΕΡΕ, όπως θέλετε υιοθετείστε το; Τι έκαναν;

Το 1940 με δικτατορία Μεταξά όλη η Ελλάδα πήγε να πολεμήσει. Την άνοιξη του 2010 Δεξιά και «Αριστερά» αξίωναν να πέσει το ΠΑΣΟΚ, να πέσει ο «Τσολάκογλου». Ποιος ήταν ο «Τσολάκογλου»; Ο νόμιμος πρωθυπουργός της χώρας. Αυτή ήταν η πίστη κι από τους δύο στη λαϊκή κυριαρχία και την ψήφο του ελληνικού λαού!

Σωρεύσατε ανέργους στους ανέργους και πρώτα-πρώτα στον τουρισμό, όταν καιγόταν η Αθήνα, όταν στα λιμάνια -που λέμε τώρα για την COSCO- στον Πειραιά, κάποιοι κατέβαζαν κόσμο να αποκλείσει τους τουρίστες για να μη βγουν και πάνε στην Ακρόπολη. Οι πρόσθετοι άνεργοι, λοιπόν, λόγω της πτώσης κατά 40% του τουρισμού το 2010 δεν ήταν Έλληνες;

Η μισή Αθήνα από τη Σταδίου και αριστερότερα μέχρι κάτω, την Πλατεία Καραϊσκάκη και άλλες περιοχές της χώρας, καταστράφηκαν. Για ποιο λόγο; Για να πέσει το ΠΑΣΟΚ. Ωραία! Έπεσε το ΠΑΣΟΚ. Και τι έγινε; Πού πάμε;

Διότι εδώ, προφανώς, σε πάρα πολλά έδρανα δεν υπάρχει η αντίληψη ότι πάνω από όλους μας – τα κόμματα, τα «κομματίδια», τα κόμματα ευκαιρίας και όσους ευκαιριακά, επίσης, βρέθηκαν εδώ- υπάρχει ένας λαός που υποφέρει, που πάσχει. Σε αυτόν τον λαό κάποιοι, αντί ελπίδας, ρίχνουν ξίδι στις πληγές του. Καμία αισιοδοξία, καμία ελπίδα!

Επί πέντε ολόκληρα χρόνια χειραγωγείται ο ελληνικός λαός. Σας τα λέω εδώ συχνά, γιατί εγώ δεν πάω στα κανάλια τους, αλλά κάποιοι εδώ πηγαίνετε και τους δίνετε το κύρος της εμπιστοσύνης που σας έδωσε ο λαός, για να μπορούν να τον χειραγωγούν ή να εκχυδαΐζουν την κοινωνία, τάχα ψυχαγωγώντας την, ή να την αποπροσανατολίζουν, τάχα επιμορφώνοντάς την.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτές τις ημέρες εκτυλίσσονται γεγονότα, τα οποία δεν έχουν δυνατότητα ακόμα και από την πλούσια γλώσσα μας να χαρακτηριστούν.

Με ποιο δικαίωμα δίνουν κάποιοι αυτή τη δυνατότητα σε κάποιους να χειραγωγούν τον ελληνικό λαό; Συνεχώς χθες σε όλα τα κανάλια περνούσε το μήνυμα στα εκατομμύρια των Ελλήνων ότι εδώ δεν βρίσκονται βουλευτές αλλά διάφοροι απατεώνες, που την ψήφο τους, για την οποία το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να είναι κατά συνείδηση, τη βάζουν στο Λόττο, την αποτιμούν. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ.

Μου έκανε δε εντύπωση, αν και πολλές φορές οι θέσεις της σε νομοσχέδια δεν με βρίσκουν σύμφωνο, η δήλωση της πρώην Εισαγγελέως, της κυρίας Γιαταγάνα. Ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης όταν ήταν νεαρή Εισαγγελέας και άλλαξε πράγματι το καθεστώς που επικρατούσε στις φυλακές, με μια εισβολή κυριολεκτικά. Διότι οι Εισαγγελείς που έπρεπε να εποπτεύουν τις φυλακές, δεν πλησίαζαν. Αυτή μπήκε, έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

            Σήμερα, λοιπόν, η κυρία Γιαταγάνα έκανε μια δήλωση. Και εγώ θα περίμενα να έρθει εδώ και ο λαλίστατος Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Καμμένος και ο κ. Χαϊκάλης -καθώς και οποιοσδήποτε άλλος που τρέχει στα κανάλια και υποτιμά έτσι την κρίση του ελληνικού λαού- και να απαντήσουν.

            Η κυρία Γιαταγάνα ήταν Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και δήλωσε ότι είναι ακόμα συνεργάτης του κ. Καμμένου ο εν λόγω Αποστολόπουλος. Πήγαν να τον βγάλουν και αυτόν ΠΑΣΟΚ. Βέβαια! ΠΑΣΟΚ και πάσης Ελλάδος, λοιπόν! Να τα ρίξουμε όλα εκεί!           Λέει επί λέξει η κυρία Γιαταγάνα: «Λέει ψέματα ο Πάνος Καμμένος».

Θα ήθελα εδώ, έτσι γενναία όπως έρχεται και διατυπώνει την άποψή του, να απαντήσει και σε αυτό. Αυτό δεν λέγεται στον αέρα, στα οποιαδήποτε κανάλια, στους διαδρόμους και δεν ξέρω πού αλλού, αλλά λέγεται εδώ.

            Γι’ αυτό απαξιώ -και θα έπρεπε όλοι σας να απαξιώνετε- όποιους παντελώς ανεύθυνα μιλούν χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.

            Προσέξτε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με διάφορα πρόσωπα, διάφορους «λιποτάκτες». Την ώρα της κρίσης, ο λαός τούς ψήφισε με το ΠΑΣΟΚ. Μετά βρέθηκαν σε άλλο κόμμα, μετά ήρθαν στο δικό σας, έφυγαν και μετά ήρθαν ως συνεργαζόμενοι!

Τώρα τι κάνετε; Εσείς, δηλαδή, θέλετε να κυβερνήσετε έτσι, χωρίς καμία περίσκεψη, για να μην προσθέσω την επόμενη λέξη; Τι θέλετε; Τις πορείες που ζήσαμε, κύριε Πρόεδρε, στο Καστρί το 1964; Αυτό θα ζήσουμε τώρα: πορείες στην Κουμουνδούρου;

Είστε προετοιμασμένοι; Ούτε καν κοινοβουλευτικό έλεγχο -Δευτέρα και Παρασκευή επερωτήσεις- δεν κάνετε, για να ακούσει ο λαός τι προτείνετε για αυτά που καυτηριάζετε.

Όμως, βλέπω και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς –το έχω πει ξανά αυτό- κάποια στιγμή θα δραπετεύσει. Θέλει εκλογές ο κ. Σαμαράς. Γιατί; Γιατί φαντάζεται -ή κάποιοι φαντάζονται- ότι θα υπάρξει μια αριστερή παρένθεση. Κι όμως προβλέπω ότι θα υπάρξει διάλυση. Θα υπάρξει διχασμός.

Απευθύνω έκκληση -απευθύνομαι στη συνείδηση καθενός, πέρα από κόμματα- να σκεφθείτε τι συμβαίνει αυτό το διάστημα και τι μέλλει να συμβεί σε αυτόν τον τόπο.

Μου άρεσε, κύριε Δρίτσα, που θυμηθήκατε ότι υπήρξε κάποιος Πρωθυπουργός –ο Κώστας Καραμανλής- και κάποια κυβέρνηση –της Νέας Δημοκρατίας-, διότι μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ –αριστερό κόμμα- δεν έλεγε λέξη για τη Δεξιά. Πρώτη φορά το έζησα εγώ αυτό μέσα σε αυτήν την Αίθουσα.

Ο στόχος, βέβαια, αμφοτέρων είναι ό,τι δεν πετύχατε το 1989, όταν θέλατε από κοινού με τη Δεξιά να το διαλύσετε το ΠΑΣΟΚ, όταν θέλατε να παλουκώσετε τον Ανδρέα Παπανδρέου, να επιτευχθεί τώρα. Αυτό ελπίζετε. Δεν θα το καταφέρετε. Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα σταθεί όρθιο και θα αποκλείσει έτσι τον διχασμό και τον κίνδυνο που θ’ ακολουθήσει για την πατρίδα.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι η παρουσία σας ως Βουλευτή και ως Υπουργού μέχρι τώρα πράγματι είναι αξιοπρεπέστατη και επαινετή –καθαρές κουβέντες!- όμως ο πλούτος αυτής της χώρας, όπως είχα πει και στον Υπουργό κ. Μανιάτη, δεν είναι μόνο ο ορυκτός ή ο υποθαλάσσιος, αλλά είναι κυρίως το περιβάλλον. Είναι αυτός ο μαγεμένος τόπος που έχουμε και ο πολιτισμός. Δεν είναι ο πολιτισμός του ελληνικού λαού ο πολιτισμός αυτής της παρακμιακής περιόδου. Ο πλούτος αυτής της χώρας είναι, λοιπόν, το περιβάλλον.

Δεν έχει νόημα ούτε έχω και τον χρόνο να μπω στο πλήθος αυτών των τροπολογιών.

Είπα πριν στον κ. Στρατούλη, τον νέο και πολύ δραστήριο συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, να ρωτήσει τη Διεύθυνση Νομοθετικής Εργασίας –αν θέλει- πόσες φορές σαράντα χρόνια που είμαι εδώ μέσα έχω βάλει την υπογραφή μου σε τροπολογίες. Θυμάμαι αυτό που μας έλεγαν οι πατεράδες: «Δεν τη βάζεις όπου να ’ναι την υπογραφή σου». Δεν το λέω προσωπικά για τον συνάδελφο, το λέω για όλους.

Τι σημαίνει αυτό το πλήθος των τροπολογιών και όταν μάλιστα κάποιοι πιστεύετε ότι είμαστε παραμονές εκλογών, είτε Υπουργοί είστε είτε Βουλευτές;

Όσον αφορά την Πλάκα, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι θα το κουβεντιάσετε, χωρίς όμως να διαταράξετε την οικονομική λειτουργία και τον τουρισμό εκεί. Βγάλτε αυτό το «στον πρώτο όροφο», αν βάζουν καμιά κουζίνα κ.λπ. Κουβεντιάστε μετά με τον Δήμο πώς θα τα κανονίσετε εκεί, αλλά μην καταστρέψετε τους επαγγελματίες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Το βγάλαμε. Είναι έτσι ακριβώς, όπως το λέτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπράβο, έτσι είμαι και εγώ ικανοποιημένος.

Θα ήθελα να πω για τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ. Το είπα ξανά την άλλη φορά. Ή να πω για τα θύματα του Αγούδημου; Τι νόημα έχει; Εγώ βλέπω ότι περισσότερο νόημα έχει η κουβέντα για την COSCO. Καλή η COSCO, αν είναι να συνεργαζόμαστε, αλλά εγώ είμαι παλιό ΠΑΣΟΚ και τότε λέγαμε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, δεν ανήκει ούτε στον Βορρά, ούτε στη Δύση, ούτε στον Νότο, ούτε στην Ανατολή. Αυτό λέγαμε και το πιστεύω. Χρειάζεται συνεργασία, φυσικά, όμως, σε σχέση με το λιμάνι, δεν είναι δυνατόν να περάσει στην COSCO. Πώς να το κάνουμε;

Ευχαρίστησα ήδη για τη Μακρόνησο και θέλω να ευχαριστήσω και για την τροπολογία που αποσύρατε για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που πήραν άδειες από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να τις λειτουργήσουν.

Ευχαριστώ πολύ.

Μιλώντας, εξάλλου, νωρίτερα στη συνεδρίαση, για την τροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη Μακρόνησο, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε:

Θέλω μόνο να πω κάτι. Είπε κάτι πολύ σωστό η συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος για το Μακρονήσι. Είναι γεμάτη η ύπαιθρος από βοσκοτόπια. Αρκεί να μην τα κάνουμε μετά, μέσω μαντριών, οικόπεδα. Ας αφήσουμε τη Μακρόνησο. Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας, για να μας θυμίζει να μην «ξαναβγάλουμε τα μάτια μας».

Η τροπολογία, τελικώς, απεσύρθη.

 

Additional information