ΑΡΘΡΟ του πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ " ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" (8/7/2015)

AddThis Social Bookmark Button

Στη Δημοκρατία είναι σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό ισχύει και για το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως των θεσμικών και πολιτικών αδυναμιών της διαδικασίας προκήρυξης, του χρόνου διεξαγωγής, και, κυρίως, του ερωτήματος επί προτάσεως, που είχε, ήδη, αποσυρθεί. Η αξιολόγησή τους, όμως, δεν είναι της παρούσης. Ούτε η επίκληση και μάλιστα από οποιαδήποτε πλευρά, που δεν απέσχε, αλλά, συμμετείχε. Το γεγονός αυτό, όπως και η μεγάλη συμμετοχή του εκλογικού σώματος, έχουν «νομιμοποιήσει» πολιτικά το δημοψήφισμα. Κάθε συζήτηση, τώρα, επί του θέματος αυτού δεν εξυπηρετεί την εθνική ανάγκη καλλιέργειας κλίματος συναίνεσης και ενότητας, ενόψει του νεφοσκεπούς ορίζοντά μας.

Επιτρέπεται, όμως, αν δεν επιβάλλεται, σε όλους όσοι διατύπωσαν δημοσίως απόψεις, προ της διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος, να συναγάγουν με ψυχραιμία και «χωρίς φόβο ή πάθος» και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χρήσιμα συμπεράσματα και απόψεις για την επόμενη μέρα.

Όσοι υποστηρίξαμε το ΝΑΙ, πρέπει, μαζί με την εκτίμηση σε όσους ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό με τη συνείδησή τους, με τον ίδιο, επίσης, σεβασμό σε όσους ακολούθησαν το ΟΧΙ με τη συνείδησή τους, να εκτιμήσουμε ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, που έστειλαν οι πλείστοι, φαντάζομαι, από αυτούς, για το οποίο αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση. Εξέφρασαν, βέβαια, πρωτίστως, την οργή και την απελπισία τους για τις χωρίς τέλος αιματηρές θυσίες του λαού μας. Διατύπωσαν, όμως, και την απαξίωσή τους σε όλο το σύστημα του τραπεζοεκδοτικού συμπλέγματος και τη «χειραγώγησή» του από τα ΜΜΕ, που ελέγχει η «Αγία Tετράς» των τραπεζιτών, μέσω των εξηρτημένων επιχειρήσεων εκδοτών και καναλαρχών. Μέχρι τώρα, το σύμπλεγμα αυτό κατόρθωνε, λιγότερο ή περισσότερο κάθε φορά, να «καθοδηγεί» με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και τις «δημοσκοπήσεις», κρίσιμα μεγέθη του εκλογικού σώματος και πάντοτε με το «αζημίωτο» εκατέρωθεν προς ορισμένες πολιτικές και πρόθυμους να τις υπηρετήσουν πολιτικούς.

Και, ακόμη, απάντησε στην προπετή και πληθωρική απόπειρα «διαπαιδαγώγησης» από εγχώριους και ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και μεγαλοδημοσιογράφους που, εμφανώς, υπερέβησαν τα «εσκαμμένα». Συνεπώς, γι’ αυτούς τους λόγους και πλείστους άλλους δε δικαιολογείται η ικανοποίηση εγχώριων πανηγυριτζήδων, εραστών της δραχμής και «βαλκάνιων» αντιευρωπαϊστών ή των οπαδών του Grexit στην Ευρώπη. Γιατί, όχι μόνο, όσοι ψήφισαν ΝΑΙ, αλλά και οι πλείστοι ψηφοφόροι του ΟΧΙ, αγωνιούν και προσβλέπουν στην παραμονή της χώρας σε μια Ευρώπη των αξιών και των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης με ισοτιμία όλων.

Τα παραπάνω, βεβαίως, δε σημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΝΑΙ, λόγω της διατύπωσης του ερωτήματος, αποδέχονται τις οποιεσδήποτε προτάσεις των δανειστών. Στην προσωπική δήλωσή μου υπέρ του ΝΑΙ, σημείωσα χαρακτηριστικά: «Χωρίς το δικό μας ΝΑΙ να σημαίνει ΝΑΙ στην ανύπαρκτη πρόταση των δανειστών ή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα 7,9 + δις Ευρώ».

Ήδη πορευόμαστε στο δύσκολο, ούτως ή άλλως, δρόμο της επόμενης ημέρας. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, νικητής του Δημοψηφίσματος, επωμίζεται μείζονα ευθύνη εκείνης που ανέλαβε με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τώρα, γνωρίζει τα πάντα και, μετά τον κ. Βαρουφάκη, δεν υπάρχει άλλη «Ιφιγένεια». Μόνο «Κασσάνδρες», που πρέπει να διαψευστούν. Το «ωσαννά!» των Βαΐων, όμως, απέχει μόλις πέντε ημέρες από το «σταύρωσον!» - όσες προηγήθηκαν του κλεισίματος των τραπεζών- όχι μόνον για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα. Οι πρώτες κινήσεις του διαπνέονται από συναινετική διάθεση προς την Αντιπολίτευση και μετριοπάθεια προς τους εταίρους. Κινήσεις που δε διευκολύνουν, είτε στην Ελλάδα, το γνωστό lobby της δραχμής και τους «αντιευρωπαϊστές» εντός του 62%, είτε τους κυνικούς νεοφιλελεύθερους κήρυκες της λιτότητας και του Grexit στην Ευρώπη.

Additional information