ΔΗΛΩΣΗ ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" 28/8/2016

AddThis Social Bookmark Button

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Παιδείας, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε τα εξής:

Έχοντας υπόψη, τόσο τις θέσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, όπως τις εκθέτουν δημοσίως και με ανοιχτή επιστολή τους προς τους εκπαιδευτικούς, όσο και τις θέσεις των τελευταίων, όπως μου τις διατύπωσε σε επίσκεψή του το Δ.Σ της Ο.Ι.Ε.ΛΕ., νομίζω ότι κακώς συνεχίζεται μια αντιδικία που δεν εξυπηρετεί, αλλά βλάπτει το σκοπό της ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών τους και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Η πρώτη, προϋποθέτει έμπειρους, αφοσιωμένους στην αποστολή τους εκπαιδευτικούς και η δεύτερη εργασιακή ειρήνη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή και ειδικώς οι διατάξεις του άρθρου 28, δίνουν απάντηση θετική στο θέμα αυτό. Ουσιαστικώς, επαναφέρει σε ισχύ τις ρυθμίσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου  κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας (1982-1986), είχα την πολιτική ευθύνη της εφαρμογής της, ως υπουργός Παιδείας.

Οι ρυθμίσεις αυτές καταργήθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., γεγονός το οποίο πιστεύω ότι λειτούργησε σε βάρος και των δύο πλευρών και κυρίως, σε βάρος των μαθητών τους, για την εκπαίδευση των οποίων οι οικογένειές τους υφίστανται σήμερα, ιδιαιτέρως, οικονομικές θυσίες.

 

Ορθώς, λοιπόν, επαναφέρονται. Θα πρόσθετα, όμως, ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί και η αποκατάσταση των απολυθέντων αυθαιρέτως και, μάλιστα, μέχρις προσφάτως, εκπαιδευτικών, οι οποίοι πρέπει να κριθούν, όπως πράξαμε τότε, από τα αρμόδια και για τους δημοσίους εκπαιδευτικούς υπηρεσιακά συμβούλια, γιατί τόσο τα ιδιωτικά, όσο και τα δημόσια σχολεία, πρέπει να λειτουργούν με ενιαίους κανόνες, υπό τον έλεγχο των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας.

Additional information