ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΕΤ 17/11/2011

AddThis Social Bookmark Button

Ο Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνέντευξη που έδωσε στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση», στις 17/11/2011, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παρακάτω θέματα:

 

Για τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο

 

Ο κ. Παπαδήμος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ικανότατος. Αυτοί που επέμεναν περισσότερο για την επιλογή του, προσδοκούν, αλλά θα διαψευστούν, λόγω τον απόψεων που είχε παλαιότερα σχετικά με το «κούρεμα» του χρέους και τις τράπεζες, αλλά επαναλαμβάνω θα διαψευστούν, γιατί θα δείτε ότι και το «κούρεμα» θα προχωρήσει και ο έλεγχος με κοινές μετοχές θα υπάρξει. Οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών έχουν μια αδυναμία, δεν μπορούν να ασκήσουν τη διοίκηση. Οι κοινές μετοχές σημαίνει ότι το κράτος θα μπορέσει να βρει πού πήγαν και οι καταθέσεις των πολιτών και τα 130 δις και πλέον που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι  τράπεζες.

          Νομίζω ότι ο κ. Παπαδήμος έχει την ικανότητα και την εμπειρία για αυτόν τον έλεγχο, γιατί το ζητούμενο σήμερα είναι, έρχονται άλλα 35 δις για την ρευστότητα, αυτά τα 35 δις πρέπει να πέσουν στην αγορά, να δοθούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν κατά χιλιάδες.

Αυτά τα χρήματα, οι διάφοροι διοικούντες τις τράπεζες σήμερα, -με μετοχικό κεφάλαιο, ο πιο ισχυρός εξ΄όλων δεν έχει πάνω από 4%- είναι τα λεφτά του κράτους, τα λεφτά των φορολογουμένων, τα λεφτά των καταθετών που μέχρι τώρα πήγαιναν σε επιχειρήσεις που οι επιχειρηματίες τους, όπως βλέπετε από αυτούς που συλλαμβάνονται τώρα κάθε μέρα, δεν πλήρωναν καν τα χρέη τους απέναντι στο δημόσιο και τους φόρους.  

 

Για την πρόταση του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά να αναλάβει πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας

 

Ο μεν κ. Παπανδρέου μου είπε «είσαι ελεύθερος, εγώ δεν θα παρέμβω, να κρατήσεις όσους θέλεις από την κυβέρνηση αυτή που φεύγει και να βάλεις όσους επίσης θέλεις, εφόσον συνεννοηθείς με τον κ. Σαμαρά».

          Ο κ. Σαμαράς, με τον οποίο συναντήθηκα το μεσημέρι της Τρίτης 8 Νοεμβρίου και στη συνέχεια μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα προς την Τετάρτη, συζητούσαμε και τηλεφωνικώς, είχε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση κοινοβουλευτικά στελέχη.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο εγώ δεν συμφωνούσα, δεν μπορούσα να το δεχθώ, αντίθετα ζητούσα το τρίμηνο αυτό να υπάρξει μια ανακωχή μεταξύ των κομμάτων -αντιλαμβάνεστε τι εννοώ- και χαρακτηριστικά είπα: όταν προκηρυχτούν εκλογές ας ξαναβγούν τα μαχαίρια.

 

 

 

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ 

 

Το ΠΑΣΟΚ πράγματι διατρέχει σήμερα -και δεν είναι η πρώτη φορά- τον κίνδυνο της διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ έχει διατρέξει αρκετές φορές αυτόν τον κίνδυνο μέσα από κρίση είτε ιδεολογικής στρατηγικής, είτε πολιτικής διαχείρισης ως κυβέρνηση.

Δυστυχώς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν την εξής αδυναμία: αρνούνται την ιστορία τους. Επειδή η ιστορία ενός κόμματος που κυβερνά έχει και θετικά και αρνητικά προτιμούν να βάζουν ένα χ και να τα διαγράφουν όλα, ακόμη και αυτά για τα οποία θα πρέπει να είναι υπερήφανοι.

Αυτό που αποτέλεσε την παγίδα και για τον Παπανδρέου και για τον Σαμαρά, είναι ότι θεώρησαν, επειδή ένα εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν για τον Παπανδρέου και 700.000 για τον Σαμαρά, πως έχουν αρκετή δύναμη και δεν έκαναν δύο κόμματα στα οποία δεν θα λειτουργούσαν ως «ενός ανδρός αρχή».

Όπως οι μακαρίτες ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Παπανδρέου που έφυγαν και δεν άφησαν στη θέση τους δύο κόμματα που να έχουν τέτοια λειτουργία ώστε να μην μπορούν είτε ΜΜΕ, είτε άλλοι επιχειρηματίες στο άψε σβήσε να δημιουργούν μια σύγχυση τέτοια που να κινδυνεύουν όπως τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ενότητά του.

Αλλά πιστεύω και να είστε βέβαιος γι΄αυτό, ότι με διαδικασίες καταστατικές και με το ένστικτο που λειτουργούσε πάντοτε, το ένστικτο της ενότητας, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

         Αν το ΠΑΣΟΚ δεν παραμείνει ενωμένο, αν δεν αναθεωρήσει αρκετά στοιχεία της πολιτικής του, αν δεν προσαρμόσει στο σήμερα και τη διακήρυξη του και την πολιτική του, τότε δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει όπως πρέπει τον τόπο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε και έχει πολιτικό κεφάλαιο. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεται κανείς το κεφάλαιο που διαθέτει. Εγώ πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα λειτουργήσει ατομικιστικά.

 

Για τα ΜΜΕ

 

Εδώ είναι η πρόκληση και για τους εκάστοτε εκπροσώπους του λαού στο κοινοβούλιο, να γνωρίζουν ότι ο λαός τους στέλνει στο κοινοβούλιο και στο βήμα της Βουλής. Δεν τους στέλνει να περιέρχονται στα διάφορα studios, στα «παράθυρα» και τα «μπαλκόνια», ιδιαίτερα της εμπορικής τηλεόρασης, όπου εσείς ξέρετε και με ποια κριτήρια προσκαλούνται και πώς χρησιμοποιούνται ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα.

         Ο δε πολίτης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτά τα «ενδότερα των ενδοτέρων» αυτής της όλης επιχείρησης και του ρόλου ΜΜΕ, οικονομικών παραγόντων και πολιτικών. Βλέπει 20 – 30 βουλευτές στην ιδιωτική τηλεόραση, να εμφανίζονται ότι τάχα αντιπαρατίθενται, να υψώνουν τον τόνο της φωνής τους, να πλήττει ο ένας τον άλλον -σαν τους παλιούς συναδέλφους μου δικηγόρους στο ακροατήριο παίζουν ένα ρόλο και εν συνεχεία απέρχονται αγαπημένοι και συμφιλιωμένοι- και νομίζει ότι αυτοί οι 20 – 30 αντιπροσωπεύουν το σύνολο των 300 μελών του κοινοβουλίου.

 

Για τον πρώην υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο

 

Η πρώτη εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ήταν στη δημόσια τηλεόραση αλλά σε ένα ιδιωτικό κανάλι. Κατά σύμπτωση κανάλι που είναι γνωστό ότι έχει ως στόχο τη δημόσια τηλεόραση για οποιουσδήποτε λόγους, μπορεί να μην είναι και καθαρά επιχειρηματικοί. Υπάρχουν όμως απόψεις τις οποίες πρέπει να σέβεται κανείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να περιέρχεται στα ιδιωτικά κανάλια και να δίνει έτσι και τον τόνο της απαξίωσης της δημόσιας τηλεόρασης.

Πρέπει να πω επίσης το εξής, γιατί ο κόσμος όπως ξέρετε γράφει και λέει διάφορα συνθήματα εναντίον των δημοσιογράφων, ότι κανένας δημοσιογράφος και ο πλέον απαράδεκτος στην όλη του λειτουργία και συμπεριφορά, δεν μπορεί ούτε ένα δευτερόλεπτο να είναι έτσι αν δεν το θέλει το αφεντικό του μέσου στο οποίο εργάζεται.

 

Για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

Θέλω κλείνοντας, για αυτή την ημέρα να σας πω ότι είναι ένα ορόσημο και πρέπει και κάθε πολίτης να διακρίνει, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και τοποθέτησης, μεταξύ εκείνων που ασχολούμενοι με τα κοινά στο παρελθόν διακινδύνευαν κάποια πράγματα, άλλοι και τη ζωή τους ακόμη, άλλοι την ελευθερία τους, άλλοι την περιουσία τους, τη δουλειά τους, όπου και αν ανήκαν.

Μετά το ΄74 αρχίζει ένας άλλος κύκλος. Ασχολούμενος με τα κοινά κανείς, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στον συνδικαλισμό, δεν τα διακινδυνεύει όλα αυτά και τότε είναι εύκολο να εισέρχονται διάφοροι στην πολιτική και μάλιστα αρκετοί με ιδιοτέλεια.

 Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί περισσότερο για τις επιλογές του και κομμάτων και προσώπων.

 

Additional information