ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» (17.9.10)

Χαιρετίζω το Συνέδριο με θέμα «Τρεις Γενοκτονίες μία στρατηγική» και σας ευχαριστώ για την πρόκλησή σας να συμβάλλω με τις σκέψεις μου στις εργασίες του.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς στην περιοχή μας βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές γεωπολιτικές διεργασίες, που οδηγούν σε μια καθοριστική, ενδεχομένως, αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας.

Read more...

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ, 20.6.10)

 Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα, ενός μεγάλου δημοκράτη και σοσιαλιστή, του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η εκδήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που όλα τα ιδανικά με τα οποία φλογίστηκε η ύπαρξή μας, οι αγώνες μας, προβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρα στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων που πιστεύουν σε έναν προοδευτικό και ελεύθερο κόσμο.
Αυτά τα ιδανικά, σήμερα αμφισβητούνται στην Κύπρο, στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο από τους ισχυρούς της εποχής μας. Για αυτά τα δικαιώματα πρέπει να παλέψουμε ξανά.

Read more...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ (25.4.10)

    
Θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τη Δημοκρατία της Αρμενίας για τη μεγάλη τιμή που μου αποδίδει, μέσω υμών, κύριε πρέσβη. Θεωρώ ότι στο πρόσωπό μου τιμάτε ολόκληρο το ελληνικό κοινοβούλιο, την κορυφαία θεσμική έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού.
Αυτή τη βούληση, άλλωστε, αποτυπώνει η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να ανακηρύξει τη 24η Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων», απόφαση που αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές υπερηφάνειας της θητείας μου ως Προέδρου του Κοινοβουλίου.
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Αρμενία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, καθώς μόλις πριν 3 ημέρες, η Αρμενική κυβέρνηση προχώρησε στο «πάγωμα» των Πρωτοκόλλων που αφορούσαν τις σχέσεις της Αρμενίας με την Τουρκία.

Read more...

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΞΕΝ/ΧΕΙΟ ΚΑΡΑΒΕΛ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΞΕΝ/ΧΕΙΟ ΚΑΡΑΒΕΛ  (22/9/2009)

Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ για τη συγκινητική, αγωνιστική παρουσία σας.
Είναι για μένα μεγάλη τιμή.
Είναι μεγάλη ευθύνη.
Είναι, για πολλούς από εμάς, η ανανέωση της δέσμευσής μας σε μια κοινή πορεία γεμάτη αγώνες για τη Δημοκρατία, για την πατρίδα, για το λαό μας.

Read more...

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
(31/8/09)

 Ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε πως οι δυο αιώνες της νέας ελληνικής ελευθερίας έχουν δύο πρωταγωνιστές. Ο ένας είναι ο ελληνικός λαός. Και ο δεύτερος είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο Παπανδρέου χαρακτήριζε τον ελληνικό λαό ως πρωταγωνιστή της εθνικής μας παλιγγενεσίας κατά την περίοδο 1821-1830 και τον Βενιζέλο ως πρωταγωνιστή της εξόρμησης του ελληνισμού και την εθνική του ολοκλήρωση κατά την περίοδο 1909-1920.

Read more...

Additional information