ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 9/4/2016

Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής - Θεσμός Διαφάνειας ή φενάκη; Άρθρο στην Εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   9/4/2016

Δικαίως ο απλός πολίτης ερωτώμενος, απαντά αυθορμήτως: Οι εξεταστικές επιτροπές συγκαλύπτουν, μάλλον, παρά αποκαλύπτουν την αλήθεια, για την οποία, υποτίθεται ότι, συγκροτούνται.

Είναι έτσι;  Δυστυχώς, έτσι είναι, κατά κανόνα. Με στόχο την απαλλαγή του σημαντικού αυτού κοινοβουλευτικού θεσμού από τον ευτελισμό που έχει εκπέσει, αναφέρονται τα εξής:

Read more...

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ 18/3/2016

ΑΡΘΡΟ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ: "Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

ΕΦ.  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  18/3/2016

Ο κορυφαίος ζωγράφος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, που «έφυγε» πριν από λίγες ημέρες, συνήθιζε, συμμετέχοντας στα κοινά, ως ενεργός και δημοκρατικός πολίτης, να διατυπώνει δημοσίως τις απόψεις και προτάσεις του για πλείστα όσα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και σημασίας, χρησιμοποιούσε δε συχνά προς τούτο, τις φιλόξενες στήλες της «Καθημερινής».

Επιτρέψτε μου, μέσω αυτών των στηλών, να αναφερθώ στο έργο του, εκφράζοντας και την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη μου για την ενθουσιώδη και αφιλοκερδή προσφορά του στη Βουλή των Ελλήνων κατά την περίοδο 1993-2004, όταν είχα την τιμή και την ευθύνη της Προεδρίας της.

Read more...

ΑΡΘΡΟ του πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ " ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" (8/7/2015)

Στη Δημοκρατία είναι σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό ισχύει και για το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως των θεσμικών και πολιτικών αδυναμιών της διαδικασίας προκήρυξης, του χρόνου διεξαγωγής, και, κυρίως, του ερωτήματος επί προτάσεως, που είχε, ήδη, αποσυρθεί. Η αξιολόγησή τους, όμως, δεν είναι της παρούσης. Ούτε η επίκληση και μάλιστα από οποιαδήποτε πλευρά, που δεν απέσχε, αλλά, συμμετείχε. Το γεγονός αυτό, όπως και η μεγάλη συμμετοχή του εκλογικού σώματος, έχουν «νομιμοποιήσει» πολιτικά το δημοψήφισμα. Κάθε συζήτηση, τώρα, επί του θέματος αυτού δεν εξυπηρετεί την εθνική ανάγκη καλλιέργειας κλίματος συναίνεσης και ενότητας, ενόψει του νεφοσκεπούς ορίζοντά μας.

Επιτρέπεται, όμως, αν δεν επιβάλλεται, σε όλους όσοι διατύπωσαν δημοσίως απόψεις, προ της διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος, να συναγάγουν με ψυχραιμία και «χωρίς φόβο ή πάθος» και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χρήσιμα συμπεράσματα και απόψεις για την επόμενη μέρα.

Όσοι υποστηρίξαμε το ΝΑΙ, πρέπει, μαζί με την εκτίμηση σε όσους ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό με τη συνείδησή τους, με τον ίδιο, επίσης, σεβασμό σε όσους ακολούθησαν το ΟΧΙ με τη συνείδησή τους, να εκτιμήσουμε ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα, που έστειλαν οι πλείστοι, φαντάζομαι, από αυτούς, για το οποίο αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση. Εξέφρασαν, βέβαια, πρωτίστως, την οργή και την απελπισία τους για τις χωρίς τέλος αιματηρές θυσίες του λαού μας. Διατύπωσαν, όμως, και την απαξίωσή τους σε όλο το σύστημα του τραπεζοεκδοτικού συμπλέγματος και τη «χειραγώγησή» του από τα ΜΜΕ, που ελέγχει η «Αγία Tετράς» των τραπεζιτών, μέσω των εξηρτημένων επιχειρήσεων εκδοτών και καναλαρχών. Μέχρι τώρα, το σύμπλεγμα αυτό κατόρθωνε, λιγότερο ή περισσότερο κάθε φορά, να «καθοδηγεί» με τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και τις «δημοσκοπήσεις», κρίσιμα μεγέθη του εκλογικού σώματος και πάντοτε με το «αζημίωτο» εκατέρωθεν προς ορισμένες πολιτικές και πρόθυμους να τις υπηρετήσουν πολιτικούς.

Read more...

Άρθρο-παρέμβαση στο Καρφί για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ 30-8-14

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο παρέμβασης του Απόστολου Κακλαμάνη όπως δημοσιεύτηκε στο Καρφί του Σαββάτου 30 Αυγούστου, για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι τις σημερινές εξελίξεις που καθιστούν επίκαιρη τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και αναγκαία την επανασυσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ της λαϊκής του βάσης και εκείνων των στελεχών του που υπηρέτησαν με εντιμότητα και συνέπεια προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού τις αξίες και τις αρχές του και συνέχισαν μέσα από τις γραμμές του να τις υπηρετούν ως ΤΩΡΑ.

Read more...

Επιστολή Απόστολου Κακλαμάνη για την οικονομική κρίση, τις πολιτικές εξελίξεις και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του Μαΐου 11/4/2014

logo el

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΣΟΚ

πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2014

Αγαπητές, φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η εβδομάδα των Παθών του Χριστού. Όλοι, όμως, οι χριστιανοί είμαστε βέβαιοι ότι θα τελειώσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την Ανάστασή Του!

Λίγο μετά το Πάσχα κλείνει και μια ολόκληρη 4ετία παθών του λαού μας. Δικαιολογημένα αγωνιά, αν θα ’ρθει και η δική του ανάσταση. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν το ελπίζουν. Κάποιοι, μάλιστα, ιδιοτελείς ή τυφλοί από κομματικό πάθος το απεύχονται.

Read more...

Additional information