ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ 2015

Κυριακή, 19.4.2015

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Χριστός Ανέστη!

Με καθυστέρηση σκόπιμη, λόγω του συμβολισμού της Κυριακής του «άπιστου Θωμά», σκέφτηκα να σας στείλω σήμερα τις πασχαλιάτικες ευχές μου για υγεία και κουράγιο, που χρειαζόμαστε όλοι, στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

            Ο συμβολισμός της επιμονής του πιστού μαθητή του Ιησού, να μην πείθεται από τις διαβεβαιώσεις των άλλων αποστόλων, επιφυλασσόμενος να πιστέψει την Ανάστασή Του μόνον, όταν θα ψηλαφίσει στο Σώμα Του τα σημάδια των καρφιών – «τον τύπον των ήλων»- της Σταύρωσης, αξίζει να εκλογικευθεί από όλους μας. Οφείλουμε, ως δημοκρατικοί και υπεύθυνοι πολίτες, να μη δεχόμαστε και να μην υιοθετούμε σαν αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, χωρίς να διερευνούμε το «πόθεν και γιατί», ό,τι διαβάζουμε ή ακούμε από ΜΜΕ, ελεγχόμενα απολύτως από επιχειρηματίες ενός τραπεζοεκδοτικού συμπλέγματος συμφερόντων, που κηδεμονεύει την πολιτική και οικονομική  ζωή της χώρας, διαμορφώνοντας και χειραγωγώντας την κοινή γνώμη.

Read more...

Καλωσόρισμα

Καλώς όρισες.

Σε ευχαριστώ που διάλεξες να επικοινωνήσεις μαζί μου. Με τιμά η επιλογή σου. Πιστεύω στην αξία αυτής της επικοινωνίας γιατί πιστεύω και στην αξία του διαλόγου. Πάντοτε. Και ιδιαίτερα τώρα. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την πατρίδα και για τη δημοκρατία μας, πιστεύω ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την πολύμορφη κρίση με την κοινωνία ενωμένη, με τους πολίτες όρθιους, με την εθνική μας κυριαρχία ακέραιη.

Τα τελευταία δύο χρόνια περίσσεψε ο δογματισμός ή η λογική της “μιας και μόνης αλήθειας καθενός”. Περίσσεψαν οι κραυγές, οι αφορισμοί και οι ακρότητες που υπονομεύουν το αύριο της Ελλάδας.

Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή ευθύνης. Δεν κρίνεται μόνο το ποιος θα κυβερνά και ποιος θα αντιπολιτεύεται στην επόμενη Βουλή. Κρίνονται πολύ περισσότερα.

Κρίνονται οι προοπτικές της οικονομίας και οι αντοχές των πολιτών. Κρίνεται η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κρίνεται το μέλλον των Ελλήνων για πολλές δεκαετίες. Η θετική εξέλιξη στα κρίσιμα αυτά ζητήματα προϋποθέτει ένα μεγάλο, καθαρό ΝΑΙ: Στις δυνάμεις που υποστηρίζουν να επαναθεμελιωθεί το Κοινωνικό Συμβόλαιο πάνω σε νέες, υγιείς και δημοκρατικές βάσεις.

Στις δυνάμεις που πιστεύουν στην κοινωνική συνοχή, στην αλληλεγγύη των γενεών, στο κοινωνικό κράτος, στη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου. Στις δυνάμεις που παλεύουν για την διαρκή Αλλαγή στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία.

Αυτές οι δυνάμεις συγκροτούν διαχρονικά τη μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη που εκφράζεται κυρίαρχα από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ΠΑΣΟΚ, με τα λάθη και τις παλινωδίες του, αλλά και με την ανεκτίμητη συμβολή του στην εθνική και κοινωνική πρόοδο, από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 3 Σεπτέμβρη 1974 μέχρι σήμερα, αγωνίζεται ενάντια στις αναχρονιστικές δυνάμεις του δεξιού πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου και στα συγκεκριμένα ολιγαρχικά συμφέροντα που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια πλήρως ελεγχόμενη «δημοκρατία της σιωπής» από τη μια πλευρά και από την άλλη, αντιμετωπίζει τη διαρκή πλαγιοκόπηση από μια αντιευρωπαϊκή, δήθεν επαναστατική, παραδοσιακή αριστερά, νοσταλγό εποχών και συνθηκών αναντίστοιχων προς τη σημερινή ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Έμαθα στη ζωή μου να μάχομαι γι’ αυτά που πιστεύω. Στα εύκολα και, κυρίως, στα δύσκολα.

Είναι πια αργά για μένα να αλλάξω.

Είναι πια αργά για μένα να «κάνω πίσω», να εγκαταλείψω την πιο κρίσιμη μάχη για την Πατρίδα μου και την Παράταξή μου.

Θα δώσω κι αυτή την μάχη, όπως όλες της ζωής μου, με την ίδια απόφαση, με τον ίδιο σκοπό: να ενισχύσω, όσο μπορώ, όσο οι πολίτες της Β΄Αθήνας το θελήσουν, την επιρροή και την ακτινοβολία του ΠΑΣΟΚ.

Θα δώσω τη μάχη, όπως πάντα, για τη Νίκη του ΠΑΣΟΚ. Για να ξανασμίξει αγωνιστικά με τις αστείρευτες και δημιουργικές λαϊκές δυνάμεις, να απαλλαγεί από όποια ανάξια πρόσωπα και λαθεμένες επιλογές τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις για τη σωτηρία της πατρίδας και του λαού μας.

Βιογραφικό

1936

Γεννήθηκε στην Καρυά Λευκάδας από γονείς αγρότες.

1955

Απόφοιτος Ζ΄ Νυκτερινού Γυμνασίου. Φοιτητής Νομικής Αθήνας.

1951-1959

Ως πρόεδρος πολλών φοιτητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων νέων, πρωτοστατεί στους αγώνες για την Κύπρο, τις πολιτικές ελευθερίες κ.ά.

1959-1961

Για τη δημοκρατική του δράση, διώχθηκε από τη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών του Πυροβολικού και στάλθηκε ως οπλίτης στα σύνορα.

1961-1967

Το 1961, ως Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Ένωσης Κέντρου ήταν επικεφαλής των νέων, που, με τα «Πούλμαν της Νίκης» και το σύνθημα του Γεωργίου Παπανδρέου: «Νέοι, Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες», όργωσαν όλη την Ελλάδα.
Γ.Γ. Υπουργείου Προνοίας. 
Πρωτοπόρος στους Ανένδοτους Αγώνες.

1967-1974

Αντίσταση κατά της χούντας. Στέλεχος οργανώσεων Δ.Ε.Κ.Α. και ΠΑΚ. Ασφάλεια, Ε.Σ.Α., Φυλακές Τρίπολης. Δικηγόρος, υπερασπιστής στα Στρατοδικεία αγωνιστών του Π.Α.Κ., της Δημοκρατικής ’μυνας κ.ά. 

1974-1981

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέλος της Κ.Ε. και του Ε. Γ. και βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας. 

1981-1982

Υπουργός Εργασίας, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δημιούργημά του ο νόμος 1264/82,ο πιο δημοκρατικός και φιλεργατικός τότε νόμος στην Ευρώπη (συνδικαλιστικές ελευθερίες, άδεια 4 εβδομάδων και 40 ωρών, μέτρα για άτομα με αναπηρία, έγκυες γυναίκες και εργαζόμενους νέους κ.ά.).

1982-1986

Υπουργός Παιδείας:
 • Ίδρυση των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίου και των Πανεπιστημιακών Παιδαγωγικών τμημάτων
 • Εισηγήθηκε το Ν.1566/85 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αποτέλεσε τομή για τη βασική εκπαίδευση και είναι σημείο αναφοράς μέχρι και σήμερα
 • Διορισμοί 20.000 δασκάλων και καθηγητών και κατασκευή
  10.000 σχολικών αιθουσών…

1986-1987

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, κατάργηση αναχρονιστικών φυλακών, διαχωρισμός των εμπόρων ναρκωτικών από τους απλούς χρήστες…

1987-1988

Υπουργός Προεδρίας: Θεσμοθέτηση Τοπικής (Ελεύθερης) Ραδιοφωνίας, εισαγωγή πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση, Ν.1730/87 για τον ενιαίο φορέα της ΕΡΤ, Ν.1735/87 για σύστημα αντικειμενικών προσλήψεων στο Δημόσιο

1988-1989

Υπουργός Υγείας: Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων, ολοκλήρωση πανεπιστημιακών νοσοκομείων Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και πολλών Κέντρων Υγείας...

1989-1990

Αγωνίζεται στη Βουλή, για την αποκάλυψη της σκευωρίας σε βάρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Ανδρέα Παπανδρέου. Μέλος προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1990

Υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση Ζολώτα: Νόμος ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, την απασχόληση των Ποντίων προσφύγων…

1990-1993

Βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων και προωθεί τα ζητήματά τους στη Βουλή. Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και Δ.Ε. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

1993-2004

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων:
 • Εισάγει σημαντικές καινοτομίες στην οργάνωση και λειτουργία του Κοινοβουλίου.
 1. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της κατάχρησης της ασυλίας των βουλευτών, αφού πλέον διαχωρίζονται οι περιπτώσεις που αφορούν στις πολιτικές δραστηριότητες των βουλευτών από πράξεις άσχετες με αυτές και για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως κάθε άλλος πολίτης.
 2. Ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού "Βουλή-Τηλεόραση" που παρουσιάζει όλες τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των επιτροπών της Βουλής και εναλλακτικά προγράμματα ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης
 3. Άνοιγμα της Βουλής σε καθημερινές ξεναγήσεις κοινού (πάνω από 1.500.000 επισκέψεις στη δεκαετία 1993-2004
 4. Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους όπως η Βουλή των Εφήβων
 5. Σύσταση νέων Μόνιμων Επιτροπών:

Απόδημου Ελληνισμού

Αποτίμησης Τεχνολογίας

Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων

Θεσμών και Διαφάνειας,

του Ανθρώπου

Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας

Επιτροπή Περιφερειών

 

6. Καθιέρωση «καταλόγου παρουσίας» των βουλευτών

 

7. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές να ψηφίζουν και αυτές σχέδια και προτάσεις νόμων, ενώ προβλέπεται και η άσκηση ορισμένων μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου τόσο από τις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, όσο και από το Τμήμα Διακοπής των Εργασιών της Βουλής.

 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ιστορικές εκθέσεις, εκδόσεις, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, εξωραϊσμός του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Κοινοβουλίου κ.α.

 

2004 - 2014

Σήμερα, είναι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια Αθήνας.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες:

 1. Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Tραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφελείας. 
 2. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που δημιουργήθηκε επί προεδρίας του και μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Επίσης, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Additional information